10 بازیساز تأثیرگذار در طول تاریخ
(ترجمه شده توسط دکتر بهزاد کریمی)
شیگرو میاموتو با فعالیت خود، هنرصنعت بازیسازی را برای همیشه تغییر داد. شخصیتهای افسانهای دیگری که در این مطلب از آنها نام خواهیم برد نیز در تغییر این هنرصنعت نقش بزرگی داشتهاند. همانطور که این موضوع برای فناوری نیز صادق است، بازیها در مدت زمان نسبتاً کوتاهی به پیشرفت زیادی دست پیدا کردند. عوامل متعددی در پشت این پیشرفت سریع وجود دارد اما یکی از مهمترین عوامل، وجود خالقان مبتکر و تأثیرگذار است که در هنرصنعت بازیسازی مشغول به کار هستند.
اگر این افراد با استعداد نبودند، چشمانداز هنرصنعت بازیسازی آن چیزی نبود که امروزه میبینیم. این ایدهها و کار سخت آنها بوده است که باعث ایجاد چندین دهه نوآوری شده و در عین حال دیگران را نیز به توسعهی بازیهای جذابتر و پیشرفتهتر ترغیب کرده است. همانطور که آنها به عنوان خالقان این عناوین رشد میکنند و به بلوغ میرسند، محصولات آنان نیز رشد میکند و این رشد موجب اعتلای هنرصنعت بازیسازی میشود.
10. شیگرو میاموتو – خالق زلدا و ماریو
قدم نهادن در مسیری که انسانهای بزرگی مانند Gunpei Yokoi و Satoru Iwata از آن گذشتهاند فوقالعاده دلهرهآور خواهد بود. اما این دقیقاً مسیری است که شیگرو میاموتو Shigeru Miyamoto برای خود برگزید. در حالی که کنسول سوئیچ در حال پشت سر گذاشتن Wii به عنوان پرفروشترین کنسول این شرکت در تمام دوران است؛ نینتندو تحت سرپرستی او همچنان با قدرت به کار خود ادامه میدهد. با این وجود میاموتو موارد بسیار بیشتری جز مهارت رهبری در خود دارد و این را فهرست قدرتمند بازیهای او نشان میدهند.
این خالق کهنهکار نقش مهمی در ایجاد برخی از بزرگترین IPهای نینتندو ایفا کرده است. از جمله این عناوین میتوان به ماریو، زلدا و Star Fox اشاره کرد. این عناوین علاوه بر فروش بیش از یک میلیارد نسخهای، پیوسته پیشگام ایدههای جدید و مکانیکهای گیم پلی بودهاند که به شکلگیری چشمانداز هنرصنعت بازیسازی کمک کرده و الهام بخش تعداد زیادی از خالقان دیگر در این هنرصنعت شده است.
9. تیم شفر – خالق جزیره میمون و گریم فاندانگو
تیم شفر Tim Schafer به همراه ران گیلبرت نقش بسیار مهمی در توسعه و رواج سبک اشاره و کلیک ایفا کردند. اگر چه ممکن است این سبک دیگر همانند دوران اوج خود رایج نباشد اما این بازیها پایه گذار مسیری شدند که بسیاری از بهترین بازیهای ماجراجویی مدرن بر اساس آن ساخته شدهاند. برخلاف همکار سابق خود در LucasArts، تأثیر شفر بر این هنرصنعت تا قرن 21 ادامه داشته است.
هنگامی که شفر برای تأمین مالی عنوان بعدی خود یعنی Broken Age به Kickstarter روی آورد، این پلتفرم هنوز در مراحل اولیهی خود به سر میبرد. موفقیت پروژهی شفر در تأمین مالی باعث برجسته شدن امکان سرمایه گذاری جمعی برای بازیهای ویدیویی شد. بنابراین این راه برای بسیاری از توسعه دهندگان که نیاز به تأمین مالی داشتند هموار شد. بازیسازها با این روش دیگر در بند تمایلات ناشران حریص هنرصنعت بازیسازی نیستند.
نوشتار مرتبط: معرفی بزرگان: یو سوزوکی هنرمندی توانا و یکی از نوابغ هنر-صنعت بازیهای ویدیویی
8. یو سوزوکی – خالق شنمو
یو سوزوکی Yu Suzuki یکی از توسعه دهندگانی است که قطعاً از محبوبیت تأمین سرمایهی جمعی تیم شفر سود برده است. کمپین Shenmue 3 رکوردهای متعددی را در زمینهی تأمین مالی در Kickstarter شکسته است. بازی نهایی شاید آن چیزی نبود که همگان انتظارش را داشتند اما عناوینی که پیش از این در این سری بازی منتشر شدهاند در هنگام انتشار بازیهایی انقلابی بودند و بسیاری از پایههای سبک جهانباز را بنیان گذاشتهاند. حتی پیش از Shenmue نیز سوزوکی یک شخصیت بسیار مهم در هنرصنعت بازیسازی محسوب میشد.
ممکن است او به اندازهی همتای خود در نینتندو شناخته شده و یا مورد احترام نباشد اما سوزوکی را اغلب “میاموتوی سگا” مینامند که دلیل این امر نیز کاملاً مشخص است. او نه تنها مسئولیت برخی از برترین عناوین آرکید تمام دوران شرکت را بر عهده داشته بلکه با سری فوقالعادهی Virtua Fighter انقلابی در عناوین مبارزهای ایجاد کرد.
7. گیب نیوول – بنیانگذار استیم
تقریباً همانطور که Virtua Fighter سبک مبارزهای را بازتعریف کرد، سری Half-Life شرکت Valve نیز آغازگر عصر جدیدی برای عناوین FPS شد. اگر بنیانگذار و مدیر این شرکت یعنی گیب نیوول Gabe Newell نبود شاید هرگز این عنوان خلق نمیشد. Valve نه تنها شیوهی بازی کردن مردم را تغییر داد بلکه باعث ایجاد تغییر در نحوهی خرید آنها نیز شد.
با دسترسی افراد بیشتر به اینترنت و محبوبیت روزافزون بازیهای PC، شرکت Valve بازار دیجیتالی Steam را در سال 2003 راه اندازی کرد. اکنون پس از نزدیک به دو دهه از زمان ارائهی آن، این سرویس ماهانه بیش از 100 میلیون کاربر فعال دارد و هر سال این آمار افزایش مییابد.
نوشتار مرتبط: مردی که زیاد میداند؛ چکیدهای از هنر هیدئو کوجیما در سری Metal Gear Solid
6. هیدئو کوجیما – خالق متال گیر سالید و دث استرندینگ
هنگامی که صحبت از طراحان بازیهای ویدیویی ژاپنی میشود، کمتر کسی هست که به اندازهی هیدئو کوجیما Hideo Kojima شناخته شده و یا قابل احترام باشد. فرانچایز متال گیر که توسط او خلق شده است، پیشرو در تلفیق تکنیکهای سینمایی و بازیهای ویدیویی بوده و بسیاری از عناوین داستان محور امروزی را نیز به شدت تحت تأثیر قرار داده است. همچنین استفاده از مکانیکهای مخفی کاری و استفاده از دکمههای شانه کنترلر (بامپرها) برای تعویض اسلحهها به جای باز کردن منو اسلحهها، از مواردی بود که این بازی موجب رواج آنها شد.
اگر چه هیچکدام از عناوین دیگر به اندازهی متال گیر تأثیرگذار نبودند اما کوجیما در طول این سالها بر روی عناوین خلاقانهی دیگری نیز کار کرده که آخرین آنها Death Stranding بوده است. این عنوان ممکن است در بین بازیبازها و منتقدان نظرات کاملاً مختلفی را برانگیخته باشد اما با این حال عنوانی است که فاصلهی بین بازیها و فیلمها را کمتر کرده و برخی مکانیکهای اجتماعی جالب را نیز پیاده کرده است.
5. دن هاوسر Dan Houser
شرکت راکستار گیمز از زمان تأسیس در سال 1998 توسط Sam و Dan Houser مسئول ساخت برخی از خارقالعادهترین عناوین هنرصنعت بازی بوده است. بزرگترین این عناوین بدون شک سری Grand Theft Auto است که این برادران در توسعهی آن نقشی اساسی داشتند. از زمان Grand Theft Auto III این سری در بازیهای جهانباز پیشرو بوده و با عرضهی نسخههای جدید، مرزها را جابجا میکند.
این شرکت در کنار فرانچایز پرچمدار خود، مسئولیت ساخت بازیها و یا سری بازیهایی مانند L.A. Noire، Bully و Red Dead Redemption نیز بر عهده دارد. این بازیها به همان اندازه خلاقانه محسوب میشوند. و به همراه بسیاری از بازیهای GTA توانستهاند بیش از یک چهارم میلیارد نسخه فروش داشته باشند.
نوشتار مرتبط: 10 طراح بازی برتر تاریخ؛ معرفی بازیسازان سرشناس هنر-صنعت دنیای بازی
4. هیرونوبو ساکاگوچی – خالق فاینال فانتزی
وقتی هیرونوبو ساکاگوچی Hironobu Sakaguchi ایدهی Final Fantasy را مطرح کرد، نمیدانست که این عنوان تا چه اندازه بزرگ و انقلابی خواهد شد. این عنوان به تنهایی سبک نقشآفرینی را با روایتهای جذاب و سیستم مبارزهی نوبتی خود بازتعریف کرد. و در نهایت باعث رقم زدن یک دوران طلایی برای این سبک شد.
ساکاگوچی پیش از ترک اسکوئر انیکس و افتتاح استودیوی خود در سال 2004، نقشی اساسی در ساخت شش بازی نخست ایفا کرده بود. استودیوی Mistwalker نیز با ساخت عناوین Lost Odyssey و Blue Dragon به موفقیت دست پیدا کرد. این میراث ساکاگوچی و تاثیرگذاری مداوم فاینال فانتزی بود که موجب شد تا او شخصی مهم در هنرصنعت بازیسازی محسوب شود.
3. سید میر – اسطوره استراتژی
ممکن است سید میر، Tom Clancy بازیهای ویدیویی باشد. تنها دلیل این مورد این نیست که او علاقه دارد نام خود را روی آثار خود بنویسد بلکه به این دلیل است که او تأثیر بسیار زیادی بر سبک انتخابی خود داشته است. برای بسیاری از افراد، سری Civilization به عنوان استاندارد طلایی بازیهای استراتژی نوبتی شناخته میشود. و در هر نسخه جدید نیز این عنوان پیشرفت میکند.
اگر چه هیچکدام از عناوین دیگر همانند پرچمدار شرکت Firaxis مشهور نیستند اما Sid Meier در طول مدت فعالیت خود در هنرصنعت بازیسازی روی تعداد عنوان شبیه ساز و اکشن ماجرایی نیز کار کرده است. از جمله این عناوین میتوان به Pirates و Railroad Tycoon اشاره کرد. بسیاری از شرکتها تلاش کردند تا در طول این سالها از امضای خاص او در تولید بازیها الگو برداری کنند اما هیچکدام از آنها حتی نتوانستند به عناوین او نزدیک شوند.
نوشتار مرتبط: 4 دهه با استاد شینجی میکامی؛ سامورائی هنرمند صنعت بازی
2. شینجی میکامی – پدر وحشت هنر هشتم
شینجی میکامی Shinji Mikami کار خود در کپکام را در سال 1990 آغاز کرد. اما 6 سال بعد به او اجازه داده شد تا اثر خود را خلق کند. این طراح جوان برای کارگردانی بازی ترسناک آیندهی این شرکت یعنی Biohazard و یا همانطور که در بازارهای جهانی شناخته میشود Resident Evil، انتخاب شد. همانطور که همه میدانند این عنوان تاریخ ساز شد.
میکامی روی چهار بازی نخست رزیدنت ایول و همچنین برخی از دنبالههای فرعی این سری کار کرده بود. این بازیها نه تنها موجب افزایش محبوبیت سبک وحشت و بقا شدند بلکه ایدههایی که ارائه دادند نیز باعث شد تا تعریف جدیدی از این سبک در سالهای بعد شکل گیرد. میکامی از زمان ترک شرکت کپکام در سال 2004، روی IPهای موفق دیگری مانند The Evil Within و God Hand کار کرده است.
1. جان کارمک – نابغه فنی
جان رومرو ممکن است اصطلاح “deathmatch” را ابداع کرده باشد اما اگر خون، عرق و اشک شریک خلاقش یعنی جان کارمک John Carmack نبود شاید چیزی وجود نداشت که بتوان آن را با این اصطلاح نام برد. مهارتهای بالای او در برنامه نویسی باعث شد تا Doom به یک واقعیت وحشتناک تبدیل شود. کارمک همچنین در توسعهی دیگر عناوین تعریف کنندهی سبک FPS نیز نقشی کلیدی داشته است. این عناوین بازیهای Wolfenstein و Quake بودند.
کارمک در سال 2013 id Software را ترک کرد تا مدیر فنی Oculus VR شود. او 6 سال در این شرکت حضور داشت و این شرکت در نهایت هدست واقعیت مجازی خود را با موفقیت عرضه کرد. کارمک در اواخر سال 2019 برای اینکه بتواند به طور کامل در زمینهی هوش مصنوعی فعالیت کند این شرکت را ترک کرد. این که فعالیت جدید او تأثیری در هنرصنعت بازیسازی دارد یا خیر مشخص نیست. اما با توجه به سابقهی فوقالعادهی کارمک، اگر چنین اتفاقی بیفتد اصلاً تعجب آور نخواهد بود.
نظر شما در خصوص این بزرگان چیست؟ چه شخص دیگری را به این فهرست اضافه میکنید؟ اگر مایل بودید کانال تلگرام و صفحهی اینستاگرام ساویسگیم را دنبال کنید. همچنین میتوانید ویدئوهای گیم پلی بازیهای مختلف را در کانال یوتیوب ساویسگیم تماشا کنید.
مطالب زیر را از دست ندهید:
- بهترین شخصیتهای زن در بازیهای ویدیویی
- 5 دلیل برای غیرمنطقی بودن داستان The Last of Us Part 2
- چرا طرفداران پلی استیشن حتی تحمل اسم The Last of Us Part 2 را ندارند؟
- شریرانی که دوست داریم در Marvel’s Wolverine حضور داشته باشند
منبع: Shigeru Miyamoto & 9 Other Hugely Influential Figures In Gaming
به نظرم ویل رایت ، مولینیو و وارن اسپکتور هم میتونستن تو لیست باشند.بقیه دیگه نه!
عالی بهزاد جان🌹 رتبهبندی مطابق سلیقهی من نیست فقط، میاموتو به نظرم باید بالاتر میبود و همچنین کوجیما. راستی میازاکی کجاست؟😁
موافقم.استاد میازاکی قابل مقایسه با این ها نیست و کلا باید جدا از بقیه باشه