بررسی بازی Final Fantasy 16
از آخرین فاینال فانتزی شماره دار چند سالی میگذرد و اگر فاینال فانتزی 7 ریمیک را کنار بگذاریم، بازیهای اخیر مجموعه نتوانستهاند نظر اکثر طرفداران را جلب کنند. سه گانه فاینال فانتزی 13 ترکیبی ناهمگون و بدون ساختار بود و فاینال فانتزی 15 تغییرات زیادی داشت که تعدادی از طرفداران قدیمی را رنجاند. حال فاینال فانتزی 16 آمده است تا همه چیز را جبران کند. آیا موفق به این کار شده است؟ در ادامه با ساویسگیم همراه شوید تا به بررسی بازی Final Fantasy 16 بپردازیم.
پس آیا اسکوئر انیکس واقعاً بازگشتی قوی و با طراوت به این سری داشته است؟ آیا استقبال گسترده از دموی بازی به محصول نهایی نیز منتقل شده؟ این چیزی است که در بررسی بازی فاینال فانتزی 16 به آن خواهیم رسید.
نوشتار مرتبط: هر آنچه که باید دربارهی فاینال فانتزی 16 بدانید
کلایو، قهرمان و شخصیت اصلی ما در داستان فاینال فانتزی 16، در پی اثبات خود و تواناییهایش به خانواده سلطنتی است، خانوادهای که نمیدانند او شایسته حمل خون آنها هست یا خیر.
داستان اصلی درست در یک نبرد بزرگ بین دو پادشاهی که ارتش خود را در جنگ بسیج کرده تا یکی از پنج «کریستال جادویی» باقی مانده در جهان را به دست آورند آغاز میشود! با این حال، جدای از همه اینها، شما کنترل شخصیت «وایورن» را بر عهده میگیرید که زیر نظر «قاتلان» نخبه استخدام شده تا وظیفه خاصی را که تیم به آن محول کرده بود را انجام دهد، یعنی: بهرهبرداری از شلوغی میدان نبرد و ترور یک شخصیت مهم برای واژگونی ترازوی جنگ!
اینکه یواشکی با جوخه خود برای انجام مأموریت بروید و بدون اینکه کسی متوجه حضور شما شود، در یک مأموریت نفس گیر پیروز شوید، جذاب است. با این حال خیلی زود مشخص میشود که نبرد مسیری ویرانگر را در پیش گرفته و کاملاً با آنچه انتظار میرفت متفاوت است! در ادامه وایورن و گروهش از شرکت در نبرد و متحمل شدن بهای سنگین آن شگفت زده میشوند.
پس از این مقدمه چینی به سراغ رویدادهایی میروید که گذشته را برای شما آشکار میکند و اینکه چگونه در دل این فاجعه قرار گرفتید.
موجودات آیکون سنگ بنا و مهمترین عنصر در ساختار داستان Final Fantasy 16 هستند. این موجودات از ۸ موجود افسانهای جادویی تشکیل شده که از زمانهای قدیم کشف شدهاند و هر کدام دارای تواناییهای منحصر به فردی هستند که ذیل یکی از هشت عنصر جادو قرار میگیرند: آتش، آب، باد، زمین، یخ، رعد، نور و تاریکی. این موجودات درون یک «میزبان» انسانی به نام «دومیننت» زندگی میکنند که با دقت انتخاب شده است تا موجود آیکون افسانهای را درون آن کاشته و از آن به عنوان سلاح کشتار جمعی در جنگها استفاده شود و نتایج نبرد را به نفع خود برگرداند.
ایده کلی داستان بسیار شبیه به انیمه معروف حمله به تایتان است! با این حال، با وجود شباهت زیاد بین این دو ایده، احضار «آیکون» در فاینال فانتزی 16 هزینه سنگینی را به همراه خواهد داشت که میزبان در طول زندگی خود خواهد پرداخت.
بخش افتتاحیه بازی فاینال فانتزی 16 بی رقیب است، حداقل در نسل 9. شما چیزی نزدیک به 10 ساعت اکشن بی وقفه و هیجان انگیز را تجربه خواهید کرد که شاکله کلی داستان را پی ریزی میکند. کیفیت بصری بازی در این بین به غوطهوری شما کمک شایانی میکند و گویی شما مشغول تجربه یک فیلم سینمایی قابل بازی هستید.
آنچه در اینجا داستان را بیشتر متمایز میکند، طرح کلی و روایت قوی است که به شما اطمینان میدهم از شدت هیجانی که با پیشرفت مداوم داستان به شکل غیرمنتظرهای خواهید داشت، شما را تا انتها میخکوب و مشتاق نگه خواهد داشت! نکته دیگر این است که داستان ریسکهای بزرگ و ستودنی مانند حذف ناگهانی شخصیتهای جالب در مدت کوتاه ظاهر شدنشان را میپذیرد و همچنین از تخریب برخی از مناطقی که در دنیای بازی به آن سر میزنید واهمهای ندارد! در برابر مدام به مناطق جدید دسترسی خواهید داشت.
طبیعتاً مشابه هر اثر هنری دیگری Final Fantasy 16 ایدههای بسیاری را از معروفترین آثار سینمایی و همچنین موفقترین بازیها استخراج کرده است تا آنها را به نوعی در دل خود جای دهد. با تمام اینها، داستان و خط روایی پس از افتتاحیه روند نزولی به خود میگیرد و این روند تا انتها ادامه پیدا میکند. افتتاحیه فاینال فانتزی 16 تلاش ارزشمندی در جهت جذب و مشتاق نگه داشتن مخاطب انجام میدهد اما بخشهای بعدی نمیتوانند به این درجه از کیفیت برسند.
در میان همه رویدادهای غنی و تاریخ پیچیده منطقه، ناگزیر احساس گمراهی خواهید کرد و زمینه داستان را به درستی درک نمیکنید و این چیزی است که اسکوئر انیکس با معرفی یک بخش نوآورانه و جذاب برطرف کرده و از آن غافل نشده است. ویژگی مربوطه که در تریلرهای بازی نیز شاهد آن بودیم به شما توضیح مختصری از سیر وقایع و شخصیتها به صورت انعطافپذیر و سریع ارائه میدهد. قابلیتی که باعث میشود با متن داستان به طور کامل همگام شوید!
با توقف بازی و فشار دادن دکمه «پاز» در هر صحنه یا حتی در حین دیالوگهای معمولی، میتوانید به ویژگی مذکور دسترسی پیدا کنید و منویی را فراخوانی کنید که توضیحاتی در مورد مهمترین چیزهایی که در صحنه فعلی اتفاق میافتد را به شما نشان میدهد!
همچنین برای درک بهتر داستان میتوانید به شخصیتی که در کمپ شما حضور دارد مراجعه کنید و کتاب ویژهای را از آن خریداری کنید. این قابلیت با پیشروی در داستان باز میشود. این حجم از توجه به داستان واقعاً ستودنی است و نکته خوشحال کننده اینکه برای لذت بردن از فاینال فانتزی 16 نیازی به تجربه بازیهای پیشین ندارید و با یک داستان مستقل و اورجینال طرف خواهیم بود.
این بار اسکوئر انیکس ریوتا سوزوکی، کارگردان و پدرخوانده سیستم مبارزه دویل می کرای Devil May Cry را به خدمت گرفته است. کار کردن ایشان روی بازی طرفداران هک اند اسلش را سر ذوق آورد تا شاهد تجربهای مشابه مجموعه پرطرفدار کپکام باشند. اگرچه شباهت کمی بین آنها وجود دارد، اما در کل فاینال فانتزی 16 با دویل می کرای تفاوتهای بنیادین دارد و روند مبارزات فرق میکند. یک نوار اضافی کنار سلامت قرار داده شده که با عنوان «اراده دشمن» نامگذاری شده است. ابتدا باید آن را از بین ببرید و سپس آسیب به نوار سلامتی منتقل میشود، تقریباً شبیه به عملکرد «Posture» در بازی Sekiro. این موضوع باعث شده که نبردها رویکرد تاکتیکی بیشتری داشته باشند.
مبارزات بازی در کل دشواری چندانی ندارند، به خصوص اگر در حملات خود از چندضربهای خوبی استفاده کنید و با تمرکز بر ارتقای مداوم تجهیزات و قابلیتهای خود برای همگام شدن با لول دشمنان جدید بکوشید. با انعطافپذیری زیاد در مکانیزم ارتقای شخصیت خود پس از انجام مأموریتهای اصلی، «کلایو» را همیشه آماده برای تکمیل داستان بدون نیاز به کنکاش در مأموریتهای جانبی خواهید یافت. اما شما هنوز این گزینه را دارید که وارد بخشهای فرعی بازی شوید تا قدرت حمله خود را افزایش دهید!
در نهایت اگرچه تنوع موجود در دشمنان خوب است، اما برای استفاده از حجم عظیم قابلیتهای بازی کافی نیست. پس از مدتی دشمنان روند تکراری به خود میگیرند و این موضوع با توجه به طولانی بودن بازی خسته کننده میشود.
بازی فاینال فانتزی 16 درخت مهارت بزرگ مملو از تواناییهای قابل ارتقاء و شخصیسازی در اختیار دارد که همگی به تواناییهای «آیکونی» اختصاص داده شده است که پس از نبردهای محوری و اصلی داستان به دست خواهید آورد و اگر تواناییهایی را که باز کردهاید دوست ندارید یا دیگر از آنها استفاده نمیکنید، میتوانید ارتقاء را لغو کنید و تمام امتیازاتی را که برای آنها صرف شده است، پس بگیرید. تا بتوانید دوباره از امتیازها برای باز کردن سایر تواناییها استفاده کنید.
اسکوئر انیکس جهت گیری مدرن معمولی مجموعه را کنار گذاشته و آن را با «جادو» و بازگشت به قرون وسطی جایگزین کرده است. همراه با محیطهای متنوع و جذاب مانند کوههای کریستالی که در تاریکی شب محیط اطراف خود را روشن میکنند یا معماری شگفتانگیز ساختمانهای بلند اطراف شما. با پشتیبانی از ویژگی «Adaptive HUD» برای مخفی کردن خودکار عناصر و نشانگرهای صفحه نمایش در صورت عدم استفاده، که قطعاً متوجه تاثیر بسیار زیاد آن بر فضای بازی خواهید شد، لذت فراوانی خواهید برد و این به غوطهوری هر چه بیشتر کمک کرده است.
ساعات اولیه بازی شامل مسیرهای خطی است و عمدتاً روی داستان تمرکز دارد. از این رو انتقال به نقشههای باز و قابل کاوش کمی زمان میبرد. من در ابتدا فکر میکردم که وقتی مناطق باز آشکار شد، درگیر کاوش و انجام مأموریتهای فرعی فراوانی خواهم شد. اما شوربختانه اسکوئرانیکس باز هم در این زمینه ضعیف عمل کرد و نتوانست از پتانسیل مربوطه استفاده کند!
طبق معمول با اشتباهات همیشگی بازیهای اسکوئر انیکس که گویا هیچ وقت از آنها درس نمیگیرند طرف هستیم. به عنوان مثال در یک منطقه با انبوه دشمنان طرف خواهیم بود و بعد با یک فضای خالی و بدون محتوا طرف میشویم! حرکات و انیمیشنهای دشمنان نیز خوب کار نشده و سرزندگی محیط بازی را نقض میکند.
مأموریتهای جانبی باز هم پاشنه آشیل فاینال فانتزی شدهاند و واقعاً جای تعجب است که چرا اسکوئرانیکس از اشتباهات خود درس نمیگیرد! مراحل جانبی هیچ چیزی به داستان اضافه نمیکنند و تنوع آنها به شکل خنده دار و پیش پا افتادهای پایین است. این موضوع برای یک بازی نقش آفرینی خجالت آور است. در حالی که بازیهایی همچون رد دد 2 و خدای جنگ رگناروک چنین توجهی به مأموریتهای جانبی دارند واقعاً جای سؤال است که اسکوئرانیکس چه فکری با خود میکند!
نوشتار مرتبط: سیستم مورد نیاز Crisis Core: Final Fantasy 7 Reunion
بازی فاینال فانتزی 16 با توجه به آن دموی نفس گیری که ارائه داد و نمایشهای بی نظیر خود پیش از عرضه میتوانست به یک شاهکار بی نقص تبدیل شود که به راحتی لقب بهترین بازی سال را از آن خود کند. اما باز هم همان ایرادات همیشگی بازیهای اسکوئرانیکس و عدم توجه به مأموریتهای جانبی و استفاده از پتانسیل واقعی بازی باعث شد که شایسته دریافت نمره کامل نباشد.
نقاط مثبت:
- گرافیک فوق العاده و طراحی هنری بی نظیر
- مبارزات لذت بخش
نقاط منفی:
- افت روند روایی پس از افتتاحیه
- کمبود محتوای جانبی
امتیاز ساویسگیم: 8.5 از 10
بازبینی تصویری
مبارزات جذاب با قابلیت دسترسی بالا
نوشتار مرتبط: سیستم مورد نیاز STRANGER OF PARADISE FINAL FANTASY ORIGIN
قابلیتهای متنوع و قابل شخصی سازی بازی
نوشتار مرتبط: سیستم مورد نیاز فاینال فانتزی 7
اسکوئر انیکس چه علاقهای به کریستال دارد!
نوشتار مرتبط: Tales of Arise در برابر Final Fantasy 13 | کدام برتر است؟
شخصیت اصلی بازی فاینال فانتزی 16
نوشتار مرتبط: بررسی بازی فاینال فانتزی 15
بازی حداکثر استفاده را از توان پردازشی پلی استیشن 5 برده است
FINAL VERDICT
Final Fantasy 16 could have turned into a perfect masterpiece, easily winning the title of the best game of the year, considering the breathtaking demo it presented and its unique pre-release shows. But again, the same usual flaws of Square Enix games and not paying attention to side missions and using the real potential of the game made it not worthy to receive a full score
:Pros
- Great graphics and unique art design
- Enjoyable combat
:Cons
- The decline of the narrative flow after the opening
- Lack of side content
SavisGame Score: 8.5 out of 10
طرفدارای فاینال فانتزی سمی ترین هستند👻
به نظرم بازی خوبی بود، من فاینال فانتزی اکشن رو ترجیح می دم
همچنین رفیق جان
ماموریت فرعی با اینکه پیش پا افتادست اما خوبیش اینه کوتاهه. مثل کوئست تحویل سوپ فقط میخواد بگه با برنددها چطور برخورد میشده که غذای ساده رو غنیمت میدونن. دیالوگ اضافه نداره.
ولی کمبود نقطه ضعف عناصر و افکت وضعیت حس میشه. کل بازی رو میشه با ایکون فینیکس تموم کرد و جز کول دان دلیلی برا تعویضش نداری. اصلا حال و هوای بازی نقش افرینی رو نداره 🙁
سپاس که خوندی و نظر ارزشمندت رو به اشتراک گذاشتی دوست من، متأسفانه اسکوئرانیکس هیچ اهمیتی به نقطه نظرات طرفداران نمیده، آخه یک اشتباه رو چند بار تکرار میکنند! من فکر میکنم نیاز به یک تغییر مدیریت دارن، پسرفتشون مشهوده و صرفاً ریمیک فاینال فانتزی 7 نجاتشون داده که موفقیت تجاری خوبی بعد از چندین و چند بد بیاری براشون به ارمغان آورد. شاید بد نباشه به تصاحب سونی در بیان، با توجه به رابطه شکرآبی که با مایکروسافت پیدا کردن